BALAGUER, històrica ciutat del Comtat d’Urgell, és la capital de la comarca de la Noguera. La Noguera és la comarca més extensa de tot el territori català. La seva capital de província, Lleida, està situada a uns 30km i disposa de connexions ferroviàries (FGC) i d’autobús (Alsa). Balaguer està poblada per uns 17.000 habitants, té una altitud d’uns 250m i la seva superfície ocupa uns 57,4km2.

La ciutat deu el seu origen a la situació estratègica de l’indret com a punt de control del riu Segre, la via de comunicació més important entre la plana de Lleida i la Septimània. La instal·lació d’un campament militar durant la primera meitat del segle VIII en el Pla d’Almatà (el jaciment arqueològic d’època islàmica més important de Catalunya) fou la primera petjada del món islàmic a la ciutat. Aquest antic campament es va convertir en ciutat (madîna) a finals del segle IX, moment en que també es va construir el castell que més endavant es convertiria en Sudda o residència del governador.

Madîna Balagî va arribar a la seva màxima extensió durant els segles X i XI. Amb la conquesta de la ciutat per part del Comte d’Urgell l’any 1105, Balaguer va veure l’arribada dels nous pobladors que van venir acompanyats de grans canvis tant polítics com socials, econòmics i culturals. El fet de convertir-se en la capital del Comtat d’Urgell fou decisiu per a Balaguer, doncs va anar adquirint una considerable rellevància política que arribà al seu punt àlgid en el segle XIV.

ON MENJAR

Cal Xirricló

El Restaurant Cal Xirricló es un referent a la província de Lleida, una mescla perfecta de cuina catalana i d’autor que va començar com un petit restaurant familiar al casc antic de Balaguer i aquest 2019 ja ha complert 65 anys.

Horari setmanal:

dimecres 12:00–16:00, 20:00–22:30
dijous 12:00–16:00, 20:00–22:30
divendres 12:00–16:00, 20:00–23:00
dissabte 9:00–16:00, 20:00–23:00
diumenge Tancat
dilluns 12:00–16:00
dimarts 12:00–16:00

El seu telèfon de contacte és el 973445011 i el mail és info@calxirriclo.com

ON DORMIR

La nostra ciutat no disposa de molta oferta en allotjament, però d’entre la que hi ha us recomanem l’Hotel Balaguer, un hotel familiar, ubicat just al centre de la ciutat, a la part antiga, davant del riu Segre, tot just creuat el Pont Nou. Es troba a 10 minuts caminant de l’estació de trens i també a deu minuts del club, tot seguint el riu per la part nova.

El seu telèfon de contacte és el 973445750 i el mail és recepcio@hotelbalaguer.com

Hotel Balaguer

Hotel Balaguer

QUÈ VISITAR

Santa Maria, per la seva grandiositat i pel seu emplaçament dominant tota la ciutat és el símbol identificador de Balaguer per excel·lència. L’any 1351 es va començar a bastir aquesta església gòtica de pedra picada i d’una sola nau. Atreu especialment la seva puresa formal i geomètrica, de contorns senzills i compactes, amb uns poderosos contraforts, i l’imponent campanar octogonal.

L’església està declarada Monument historicoartístic. Tots els dissabtes i diumenges les campanes de l’església amb un total de 5550kg toquen l’àngelus.

Horaris de visita: Dissabtes, diumenges i festius de 11h a 14h.

Horaris de visita: Dissabtes, diumenges i festius de 11h a 14h.L’església està declarada Monument historicoartístic. Tots els dissabtes i diumenges les campanes de l’església amb un total de 5550kg toquen l’àngelus.

Santa Maria de Balaguer

Església de Santa Maria de Balaguer

El Santuari del Sant Crist, antiga mesquita Aljama i posterior església romànica de Santa Maria d’Almatà, és un element identificador de la ciutat, format per l’església, el convent de les monges clarisses, la casa rectoral i la casa del santuari formen un conjunt arquitectònic visible des de la llunyania. D’aquest conjunt en destaca la imatge que es guarda del Sant Crist de Balaguer, de gran veneració en totes les comarques de la Catalunya occidental i de les properes de l’Aragó.

Horaris de visita: d’abril a octubre (dissabtes de 8h a 20h, diumenges de 8.30h a 20h), de novembre a març (dissabtes de 8h a 19h, diumenges de 8.30h a 19h).

Sant Crist de Balaguer

Santuari del Sant Crist de Balaguer

La muralla, de carreus gruixuts i consistents, amb els portals del Gel, del Torrent, etc. encerclaven el núcli urbà i s’anaven estenent a mesura que la ciutat creixia. El seu origen cal cercar-lo en el mateix naixement de la ciutat i es conserven parcialment.L’origen del recinte emmurallat actual cal buscar-lo en el naixement del nucli urbà durant els segles X i XI, en els darrers segles de l’ocupació andalusina de la nostra ciutat.

Horaris de visita: caps de setmana i festius de 11h a 14h.

Muralla medieval de Balaguer

Muralla medieval de Balaguer

Plànol turístic de Balaguer

Més informació a: Turisme de Balaguer